Har du noen gang funnet en vakker, retro stol på et loppemarked eller en bruktbutikk, men vært usikker på hvordan du kan gjøre den til en unik del av hjemmet ditt? Mange av oss har en forkjærlighet for gamle møbler med sjel, men utfordringen ligger ofte i hvordan vi kan gi disse stolene nytt liv uten å ødelegge den opprinnelige sjarmen. For de som er kreative, interiørbevisste og elsker å gjøre ting selv, kan prosjekter som omtrekking være en fantastisk måte å kombinere bærekraft, personlighet og stil.
Å trekking om en stol kan virke overveldende, spesielt hvis du er ny i gamet. Du tenker kanskje at det er lett å ødelegge treverket, eller at stoffet kan krølle seg eller stramme feil. Kanskje vet du ikke hvilke materialer du trenger, eller hvordan du skal begynne. Men sannheten er at med riktig veiledning og litt øvelse, kan du forvandle en gammel stol til et mesterverk, samtidig som du gir nytt liv til et møbel som ellers kunne ha blitt kastet. I denne guiden vil jeg dele litt fra prosessen, selvfølgelig hadde jeg det litt for travelt til å ta mange og gode bilder, skal skjerpe meg der :-)
Slik gir du nytt liv til en retro stol - steg for steg
Forberedelser og Materialer: Start med å samle de riktige materialene. For denne stolen brukte jeg Bardal 340- møbelstoff fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, et stoff som er både slitesterkt og vakkert. her gikk det med 1,25 m stoff. I tillegg brukte jeg 200 grams vatt, stifter, og en papp-plate for ryggstykket. Anbefaler stiftemaskin med trykkluft. Husk å måle inn plassering av knapper.
Fjern det gamle stoffet: Begynn med å fjerne bakstykket, stoff og papp plate, resten kan sitte på hvis det ikke lukter eller stoppingen er for dårlig.
Start med ryggen: Start med å legge ett lag med vatt på ryggens forside før du legger til stoffet. Husk å feste stoffet oppe og nede først, med møbelspiker. Jeg pleier å bruke spiker i starten, fester stoffet oppe og nede, slik at stoffet kan justeres senere. Etterpå nåler jeg fast sidene, bytter ut spiker med nåler oppe og ned og strammer stoffet samtidig litt opp vha. nåler. Når stoffet sitter som det skal stifter jeg det fast oppe og nede.
Setet: Når det kommer til seteputen, brukte jeg ett lag med 0,5 cm skumgummi og to lag med vatt, her må du bare prøve deg fram. Jeg fester stoffet på samme måte – framme og bak først, så sidene, og klipper til rundt armlenene. Dette kan være litt vanskelig, spesielt hvis treverket går litt på skrått. Bruk gjerne et annet stoffstykke og test til du får det til.
Sidekanter og detaljer: Sidekanter brettes nøye og nåles fast. Klipp av overflødig stoff slik at det ser rent og profesjonelt ut, samt får en glatt overflate. Skulle gjerne hatt et bilde her :-)
Tidsbruk: Jeg brukte omtrent 10 timer på denne stolen, inkludert forberedelser og behandling av treverket. Tålmodighet er nøkkelen – hver detalj betyr noe!
Ved å følge disse trinnene kan du selv prøve deg på et omtrekkingsprosjekt og forvandle en enkel stol til et personlig interiørelement som passer perfekt inn i hjemmet ditt eller noen annen hjem.
Egilstad Redesign tar på seg oppdrag🌿
Prisen beregnes pr. i dag på følgende måte:
Materialer til ca. innkjøpspris pluss 350 kr. i timen. Jeg gir alltid fast pris. Bruker jeg mindre tid/materialer enn estimert reduseres prisen deretter.
Gjør det selv🪑
Du kan også bestille møbelstoff metervare fra meg og andre materialer som vatt, papp plate etc. Jeg viser deg gjerne hvis du skulle lure på noe.
Håper dette innlegget har gitt deg litt inspirasjon✨
Flere innlegg vil komme♻️🪑🌸
Vil du selge eller kjøpe møbler, anbefaler jeg en ny butikk i Mandal som heter Relopp, et flott kosept og med en flott nettside